София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Скопие шефката на Спецпрокуратурата е арестувана за аферата „Рекет“

Най-богатият македонец намеси в СРС-скандала и България
пропускане

В Скопие шефката на Спецпрокуратурата е арестувана за аферата „Рекет“

Най-богатият македонец намеси в СРС-скандала и България

9 месецаКрими 72 Боряна Райчева


Смятаната за протеже на премиера Зоран Заев шефка на Спецпрокуратура на Северна Македония Катица Янева е арестувана в Скопие.

Операцията е свързана със задържането десетки бизнесмени. Преди това полицаи обискираха кабинета и дома на Янева. Следобед в сряда те започнаха да изнасят мебели.

Тя досега е била със статут на свидетел по скандалното дело „Рекет“. То се е разразило след изтеклите видеозаписи от най-богатия македонец, който е и български гражданин.

Става дума за Орце Камчев, който в дома си предава на Боян Йовановски и Зоран Милески подкуп от €1,5 млн. Парите са за Катица Янева, която според Йовановски ще го пусне на свобода.

Той е сред обвиняемите по делото „Империя“ за корупция, пране на пари, престъпно сдружаване, измами и злоупотреба с власт. Смята се, че Орце Камчев, който е спонсор на ВМРО-ДПМНЕ на експремиера Никола Груевски, е записвал разговорите. Катица Янева пък уж предлагала да издейства благоприятна присъда за Орце Камчев.

Българската следа също е налице. По време на разговора в дома на Орце Камчев той обяснява на Йовановски, че е изпратил съобщение, че "българите не трябва да се намесват повече".

Според разговора намеса вероятно щяла да се случи, докато Орце Камчев е в ареста.

Властите в София отрекоха да имат нещо общо, въпреки че е български гражданин.

София номинира Орце Камчев за почетен консул на България в Охрид през 2018 г. Това щеше да осигури дипломатически имунитет на смятания за най-богат македонец.