София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Валентин Радев се срещна с австрийския си колега

Втори ден продължава заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

Валентин Радев се срещна с австрийския си колега

Втори ден продължава заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

2 годиниПолитика 17 Боряна Райчева


Днес е вторият ден от посещението на министъра на вътрешните работи Валенти Радев в Люксембург. Той е там, за да председателства заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, съобщиха от МВР.

В рамките на срещата министър Радев се срещна с австрийския си колега Херберт Кикл. Двамата обсъдиха различни аспекти и практики от настоящото председателство на България на Съвета на ЕС в областта на вътрешните работи с оглед бъдещите отговорности, които ще поеме Австрия от 1 юли.

„За България това беше голямо предизвикателство. Поставихме си амбициозни приоритети, зададени и от актуалния дневен ред на ЕС. Стартирахме председателството с десет законодателни предложения в процес на преговори с ЕП, отбеляза българският вътрешен министър. До момента финализирахме преговорите с Европейския Парламент по две законодателни предложения (ETIAS и eu-LISA). До края на юни се надяваме да приключим преговорите по още шест - три в областта на убежището и трите регламента за ШИС. Продължаваме да търсим пробив и по Шенгенския граничен кодекс“, каза българският вътрешен министър.

Той изрази надежда в рамките на днешното заседание да се проведе и конструктивна дискусия по предложения от България балансиран текст, свързан с Регламента Дъблин, на чиято основа лидерите да вземат и най-доброто решение. „Оставяме ви добро наследство, което вярвам, ще продължите в дух на последователност“, каза Радев.

Като част от духа на приемственост в рамките на триото председателства, Валентин Радев увери австрийския си колега, че винаги може да разчита на помощ от наша страна, жест, който ние получихме от Естония.

Двамата вътрешни министри оцениха високо дългогодишното отлично двустранно сътрудничество, както и изградените във времето добри контакти на експертно ниво.