София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Васил Велев: Фалитите са неизбежни, но и просто икономиката ще спре

"Това, което се обсъжда като компенсация, е крайно недостатъчно", подчерта той
22 сИкономика 437 Николай Парашкевов

"Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час", съобщи Васил Велев – председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК).

"Това, което се обсъжда като компенсация, е крайно недостатъчно – 50 лева за мегават час, при условие, че надвишението е 360 лева", уточни той пред bTV.

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни, не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе през вчерашния ден.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", прогнозира експертът.

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена според Енергийния регулатор.

Според Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!