София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Великобритания е в рецесия за първи път от 2009г.

Това е най-дълбоката рецесия на Острова

Великобритания е в рецесия за първи път от 2009г.

Това е най-дълбоката рецесия на Острова

3 мИкономика 422 Йоана Стайкова


Икономиката на Великобритания е в рецесия за първи път от 2009г. Тя се е свила най-много в сравнение с останалите държави през второто тримесечие.


Според данни на държавната статистическа агенция отрицателният прираст на БВП е 20,4% за второто тримесечие в Обединеното кралство. След Великобритания се нарежда Испания с 18,5% спад, а след нея идва Франция с 13,8%. 


Причините за дълбоката рецесия са няколко. На първо място, за разлика от финансовата криза през 2009г., коронакризата засегна сериозно всички сектори на икономиката. Анализатори коментират пред "Файнешъл таймс", че най-засегнатият от пандемията отрасъл на услугите всъщност е с по-голям дял от БВП на страната.


Великобритания също така трябваше да затегне мерките си и започна рестартирането на икономиката по-късно от останалите държави в Европа.


Рецесията може да е дълбока, но е краткотрайна. Още през юни Островът започна да отпуска ограничителните мерки срещу коронавируса. Вече се наблюдава възстановяване на икономическата активност с 8,7% прираст за юни, сочат статистическите проучвания. 


Въпреки този прирарст, икономиката на Обединеното кралство е с много по-лоши показатели в сравнение с периода преди пандемията. "Банк ъф Ингланд" подчертава сериозния проблем с безработицата, който има шанс да се задълбочи при спирането на държавните помощи към края на годината.


Великобритания, освен икономически, е най-засегнатата държава в Европа от здравната криза, както и с най-висок брой смъртни случаи. Тя е на четвърто място в света след САЩ, Бразилия и Мексико.