София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Веселин Марешки: Неграмотните не може да определят бъдещето на образованите

„Неграмотността генерира платен вот. Това е факт и всички го знаят"
5 месецаБизнес 266

Партия ВОЛЯ остава на позицията неграмотните да нямат право да гласуват. Тази мярка не влезе в промените на сегашния Изборен кодекс, но партиите в Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ ще я отстояват в следващия парламент.

„Не е справедливо човек, който не е изпълнил конституционното си задължение да завърши училище, който не може да си напише името и да прочете партиите в бюлетината, да гласува и с това да определя бъдещето на почтените граждани, които плащат данъци, които са инвестирали в образованието си и които подхождат с отговорност към изборите“, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

По думите му, тази мярка би решила до голяма степен един от основните проблеми на българските избори- а именно купените гласове. „Неграмотността генерира платен вот. Това е факт.  И всички го знаят, но през годините са си затваряли очите“, заяви още зам.-председателят на НС.

Марешки припомни и другата идея на ВОЛЯ, която депутатите от парламентарната група четири пъти внасяха като законопроект, но никой не ги подкрепи – а именно видеонаблюдение в избирателните секции при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите след края на изборния ден.

„От четири години говоря за видеонаблюдение. Всички мълчаха, включително и извънпарламентарните партии. Сега чувам, че започват да ме цитират, даже някои си присвояват идеята. Факт е обаче, че само ние вкарвахме такъв законопроект. При нас няма разминаване на дела и думи“, каза Марешки.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!