София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Веселина Ралчева: Земеделското министерство произвежда само скандали

Наредба №5 отнема бизнеси в биопроизводството

Веселина Ралчева: Земеделското министерство произвежда само скандали

Наредба №5 отнема бизнеси в биопроизводството

1 годинаИкономика 12 Боряна Райчева


В студиото на "Делници" на телевизия "Евроком" биопроизводители аргументираха с факти недоволството си от политиката на Министерството на земеделието в биосектора, довела до днешния протест на техни колеги в столицата. 

Според Веселина Ралчева, член на УС на асоциация "Биопродукти", беше категорична, че "търпението ни свърши". 

"Напрежението в сектора продължава над 6 месеца", посочи тя, и обясни на какво се дължи - на "променената политика" на аграрното министерство. 

"Политиката беше рязко сменена, но не в правилната посока, защото и европейските доклади потвърдиха нашите твърдения", подчерта Ралчева.

Тя засегна и друг голям проблем, който генерираа конфликтни ситуации в сектора:

"Процесът на контрол не е добър, не еднакъв към всички и средствата изтичат към непознати производители в бранша", каза представителката на асоциация "Биопродукти". 

По нейно мнение "капката, която окончателно преля чашата", е бил отнетият лиценз за "кю сертификейшън" /сертификат за качеството в биопроизводството и земеделските продукти" - б.ред./.

"Два сертифициращи органа напуснаха България, биопроизводителите трябваше да сменят етикетите с името на новата сертифицираща компания, а разходите за това са в размер на десетки хиляди лева...", поясни Веселина Ралчева.

И добави, че "отнемането на лицензите беше станало по непрозрачен и съмнителен начин", а в Земеделското министерство се произвеждали "само скандали". 

Стоилко Апостолов от "Биовселена" и биопроизводителят Пламен Калинов бяха единодушни, че "симптомите са започнали още през 2013 г.", когато "наредбата беше променена за пръв път, а представители на бранша бяха изключени от работата на комисиите в министерството". 

По оценка на двамата министерството контролирало всичко, "но него никой не го контролира".     

Пламен Калинов пък посочи и коя е "гилотината", която "реже глави" в биопроизводството у нас. 

"Разковничето е в наредба №5, ратифициращо отношенията между Министерството на земеделието, сертифициращите органи и производителите", обясни Калинов. 

"На базата тази наредба заради една букваможе да се отнеме бизнеса на производител, опериращ на 4 котитента", допълни биопроизводителят. 

Веселина Ралчева обобщи, че от аграрното министерство "се оправдаха с доклади на Брюксел, с различни директиви...".

"Отнеха ни 4 месеца, за да им докажем точно това - че ЕС не изисква от тях това - за сертифицирането", увери Ралчева.