София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Виктор Стоянов: България трябва да бъде готова на компромис с Гърция, за да си върнем Самуиловите кости

Организаторът на инициативата е категоричен, че подписката цели да добие широк обществен отзвук
пропускане
4 чОбщество 982 Боян Марков

Стартира инициатива на историческа тематика, озаглавена "Да върнем костите на цар Самуил". Нейният организатор Виктор Стоянов също така сформира подписка, като целта е тя да добие широк обществен отзвук.

"Целта на тази подписка е да се включат максимален брой хора, да се получи едно обществено обсъждане и темата за връщането на костите на Самуил в пределите на днешна България, да бъде на дневен ред", заяви Стоянов.

Организаторът коментира отношението от страна на Гърция по повод връщането на мощите на владетеля на българска територия.

"Ние не можем да тропнем по масата и да кажем: "Искаме си костите, няма да предложим нищо в замяна". Трябва да сме готови на компромис, да седнем и да се договорим с гърците", категоричен бе Стоянов.

"През 2015 година преговорите за костите на Самуил се провалиха основно заради българската страна, тъй като ние не бяхме готови на никакви компромиси и наши водещи историци казаха: "Върнете ни костите, ние няма да ви върнем нищо"", припомни той.

Стоянов подчерта важността на инициативата и нейната връзка с възможностите за туризъм в нашата страна.

"Самуил е един от тримата български владетели, наравно с Калоян и с княз Борис I, които са известни на западния свят като български владетели. Те са българска реклама и марка на Запад - във Франция, Германия, Великобритания", завърши Виктор Стоянов. 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!