София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Втора ваксина срещу ебола в Конго

Здравните власти с план за защита от болестта

12:14 ч. 23.09.2019 г.Здраве 15

Здравните власти в Демократична република Конго, обявиха планове за въвеждане на втора експериментална ваксина срещу ебола. Този път ще бъде произведена от Johnson & Johnson, предаде Световната здравна организация.

Тази ваксина ще бъде предоставена съгласно одобрени протоколи за насочени към рискови групи в райони. Тези райони не разполагат с активно предаване на Ебола и това ще бъде като допълнителен инструмент за разширяване на защитата срещу вируса.

Ваксината ще допълни настоящата ваксина проивзведена от Merck. Тя се оказа високо ефективна и помогна за защитата на хиляди животи.

Ваксината за Merck ще продължи да се предоставя на всички хора с висок риск от инфекция с Ебола, включително тези, които са били в контакт със заразено лице. Към днешна дата над 223 000 души са получили тази ваксинация по време на настоящата епидемия.

Ваксината срещу Merck е високоефективна и скоро ще имаме втора ваксина, за да увеличим броя на защитените срещу вируса “, каза д-р Тедрос.„Но ваксината и терапевтиците са само част от инструментите - ключът към прекратяване е пълната ангажираност на обществото и обединяването на всички партньори зад нашата обща цел. Можем и ще прекратим това огнище. "