София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Йончева пита: Защо БСП не подкрепи президента Радев преди парламентарните избори? (ВИДЕО)

Евродепутатът с коментар за разцеплението при социалистите в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"

Вотовете на недоверие към правителството на Бойко Борисов са важна и съществена процедура в битката срещу опонента. Това в България има малък ефект, защото медиите в България се намират на 112-о място в света по свобода на словото. На практика тези вотове на недоверие са обречени по две причини: ясно е, че не може да се свали правителството чрез тях, но второ, което е същественото е, че тези вотове не успяват да предизвикат този нужен обществен дебат, който да даде информация на хората в какво състояние се намира страната. Това коментира евродепутатът Елена Йончева в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Политиките на БСП не са грешки, това са обмислени решения, за които аз предупреждавам. Не само аз, но и много други мои колеги. Продължавах да повтарям как БСП трябва да бъде в основата на протестите, тя трябва да бъде авангарда, да бъде водеща. Да, имаше колеги от БСП, които участваха в протестите, но самата БСП я нямаше на протеста", допълни тя.

По думите й още през лятото БСП трябваше да излезе от парламента. "Не може, след като доверието в парламента не съществува, след като хората са на улицата и не подкрепят парламента, след като над 70% от българите подкрепят протеста, БСП да стои в парламента. Публичният отговор, който беше даден от председателя на БСП е, че се гласува изборният кодекс. Това е основателна причина, но изборният кодекс беше гласуван на 17 септември, в началото на октомври мина ветото на президента и след това БСП трябваше да излезе от парламента, но тя остана и единството обяснение тогава беше, че го правят, за да няма предсрочни избори и служебно правителство".

Третата грешка, която е направила БСП, според Йончева, е неподкрепата преди парламентарните избори за президента Румен Радев. "Знаеха какви ще бъдат последствията, знаеха, че тези действия ще повлияят на резултатите на левицата. Много хора се идентифицират с куража на президента Радев, който се бори срещу статуквото. Щом най-голямата опозиция не подкрепи президента, това вся съмнение в мнозина, че партията не е истинската опозиция. БСП загуби по начин, който е ужасен за цялата партия и за всички леви хора в България. Ние имаме нужда от европейска силна лява партия. Тази неподкрепа към Радев "свърши своята работа". Големият въпрос е защо не беше подкрепен президентът Радев преди парламентарните избори", каза още Йончева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!