София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Захариева: Това е опит да се овладеят силовите структури дори от президентството

Във връзка с настъпилите кадрови промени
51 сПолитика 920

Това е първият случай, в който служебен кабинет си позволява да кадрува в службите. Това е опит да се овладеят силовите структури. Смяната с мотива – уронване на престижа на ДАНС, не е резонно. Защото служебният кабинет има задача да преведе България през политическата криза. Това заяви бившият външен министър Екатерина Захариева във връзка с настъпилите кадрови промени на ръководни постове, инициирани от служебния кабинет.  

Тя заяви, че не е учудена от действията на служебния премиер. Според нея твърде активната работа на ДАНС по отношение на изгонването на руските шпиони е причината шефът на ДАНС да бъде отстранен.

Смятам, че това е реваншизъм. Това за мен е сигнал, че ще оставим шпионските мрежи да си действат в страната и второ – да бъдат овладени силовите структури дори от президентството, което носи отговорността за действията служебния кабинет.

Не може служебен кабинет да сменя шефове на служби. Разбира се това не е забранено, но въпросът е и в това, че  те са с мандат, затова изниква въпросът колко законно е те да бъдат сменени. Целта на мандата е да не се влияе политически върху тях. Не е морално най-малкото служебен кабинет да пипа службите за националната сигурност. Неговата основна задача е да организира изборите и да се формира един стабилен кабинет, както и да продължи административните услуги за гражданите, посочи бившият външен министър.

Що се отнася до това дали са били подслушвани политици на опозицията, аз искам да видя доказателства дали наистина са подслушвани. Те дължат отговори на обществото, защото иначе това е една хибридка като по времето на Сталин, коментира Екатерина Захариева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!