София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Законно ли е разпускането на британския парламент?

Върховният съд в кралството решава дали Борис Джонсън е нарушил закона

Законно ли е разпускането на британския парламент?

Върховният съд в кралството решава дали Борис Джонсън е нарушил закона

8 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Върховният съд на Великобритания ще се произнесе днес дали премиерът Борис Джонсън е действал незаконно при спирането на парламента.

Британския парламент спря работа на 9 септември като няма да работи до 14 октомври.

Правителството смята, че разпускането на парламента не подлежи на разглеждане в съда, защото е политическо решение, но критиците на премиера твърдят, че с този акт той цели да избегне контрол от депутатите за неговата политика за Брекзит.

От правителството обявиха, че ще се съобразят със закона, но Борис Джонсън отказа да изключи повторно разпускане на парламента, ако решението е против него. Джонсън допълни, че е „разумно“ депутатите да имат думата за Брекзит и те ще имат достатъчно време до края на октомври да сторят това след подновяването на работата на парламента.

11-те съдии трябва да решат дали Борис Джонсън е нарушил закона като е подвел кралицата с мотивите си за разпускане на законодателния орган. Ако съдът постанови, че няма нарушение за закона, тогава не се очакват промени и парламентът остава разпуснат до 14 октомври.

Но ако решението е против премиера първата логична стъпка е подновяване на работата на депутатите, но тогава пред премиера остава възможността отново да разпусне парламента за същия срок, но по различен, този път законен начин.