София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Започват Коледните пости

През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци
59 сЕвроком 368

Рождественските пости, известни още като Коледни, продължават 40 дни. Те започват в деня, след който почитаме паметта на св. апостол Филип, поради което се наричат и „Четиридесетница на ап. Филип“. Установени са сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.

Според каноните на църквата през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително – трябва да се яде само растителна храна с олио. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и други) се считат за постни храни. През останалите дни на Рождественския пост се разрешава риба.