София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Зеленски през 2019: През следващите пет години ще направя всичко, за да не плачат украинците

„Ние ще изградим страна с други възможности. Където всички са равни пред закона"

17 дниПолитика 25

Зеленски през 2019: През следващите пет години ще направя всичко, за да не плачат украинците.
С тези думи преди 5 години завърши встъпителната си реч новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски, който встъпи в длъжност на 20 май 2019 г.
Едно от ключовите послания на президента беше, че страната не може да бъде разделена на „правилни“ и „грешни“ украинци. „Всички сме украинци: няма по-големи или по-малки, правилни или грешни“, каза Зеленски. В този дух той каза и няколко думи на руски, като припомни, че този език се използва и от войници от украинските въоръжени сили.
Ключовата част от речта са обещанията за прекратяване на войната в Донбас.
„Нашата основна задача е прекратяване на огъня в Донбас. Често са ме питали: какво сте готови да направите в името на примирието? Мога да ви уверя, че за да не умират нашите герои, аз съм готов на всичко и определено не се страхувам да вземам трудни решения, готов съм да загубя популярността си, рейтингите си и ако се наложи, Готов съм да загубя позицията си без колебание, за да може да дойде мир, без да губим нашите територии“, каза Зеленски.
„Не ние започнахме тази война, но ние трябва да прекратим тази война и сме готови за диалог“, каза президентът.
Той също така призова чуждестранните украинци да се върнат в Украйна.
„Имаме нужда от вас“, каза Зеленски.
„Ние ще изградим страна с други възможности. Където всички са равни пред закона, където има честни и прозрачни правила на играта. „Един за всички“, обеща тогава новият президент.
Изминаха пет години от неговото управление. Във връзка с това преди няколко месеца (когато стана ясно, че президентските избори няма да се проведат навреме) започна да се говори по темата - ще бъде ли президентът легитимен след изтичането на 5-годишния период?