София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Зеленский подсети Путин, че Крим и Донбас са на Украйна

Украинският президент вчера при Макрон, днес – при Меркел

Зеленский подсети Путин, че Крим и Донбас са на Украйна

Украинският президент вчера при Макрон, днес – при Меркел

11 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Новият украински президент Володимир Зеленский е на двудневно посещение в Европа. В понеделник той е приет от френския си колега Емануел Макрон. Във вторник той вече е в Берлин за преговори с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел.

„Донбас и Крим принадлежат на Украйна“. Това каза новият президент на Украйна Володимир Зеленский, запитан какво ще каже на Владимир Путин по време на интервю за немския вестник BILD.

Украинският държавен глава пристига на посещение в Германия за първата си среща с канцлера Ангела Меркел.

Според него целта му е да „донесе мир в Украйна по дипломатичен път“ чрез рестартиране на Минския процес.

„Имаме доверие на минския процес. Надяваме се това да е решението. Рестартираме го, зада проведем преговори за премирие и освобождаване на военнопленниците“, каза Зеленский.

„Ние се разбрахме за важността за обновяването на сътрудничеството в Нормандския формат. Външнополитическите ни съветници се срещат в най-близко бъдеще и ще подготвятр срещата на лидерите. Това е ключовият въпрос“, каза Зеленский.

Според него Киев възприема „Северен поток - 2“ като заплаха, тъй като газопроводът представлява заплаха за енергийната сигурност на Украйна и Европа.

Той призна, че Киев се надява на помощта на Берлин.„Украинците се надяват, че Ангела Меркел, като човек с глобално влияние, ще помогне на страната ми да преодолее предизвикателствата, пред които сме изправени", призна той.