София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Журналистът Стоян Тончев към президента: Готвят ми полицейска завера, за да бъда арестуван

По думите му жена е била склонявана да пусне сигнал срещу него
3 мОбщество 2739

Журналистът от "Биволъ" и Либерта.БГ Стоян Тончев се обърна към президента Румен Радев със сигнал, че му готвят  полицейска завера, за да бъда арестуван. По думите му жена е била склонявана да пусне сигнал срещу него.
 
"Г-н Президент, пише Ви Стоян Тончев, журналистът от Поморие. Имам нужда от Вашата помощ и бърза реакция. Обади ми се колега от национална телевизия, за да ме уведоми, че срещу мен се подготвя полицейска завера на местно ниво, за да бъда арестуван. Каза ми още, че жена е била склонявана да пусне сигнал срещу мен, за да ме изкарат обществено опасен, но тя е отказала. Моля Ви да проверите тази информация и да не ме изоставяте! Благодаря!", пише Тончев.
 

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, предава "Биволъ" през 2020г.

В началото на месец януари 2020 г. Стоян Тончев получава по оперативни канали чувствителна информация, на базата на която започва сериозно журналистическо разследване, за да я валидира и превърне в публикация. Случаят се отнася за корупция и приемане на подкупи от висш магистрат, предоставени му от достоверни източници за прекратяване и осуетяване на институционални разследвания срещу ключови олигарси, както и за приключване на вече образувани досъдебни производства. Реализация на информация от подобен род може да се окаже решаваща за установения олигархичен режим в страната.

По думите на Тончев началото на месец февруари 2020 г., в присъствието на дежурен полицай пред дома на журналиста, той е нападнат от непознато за него лице, което е заплашвало на висок тон, че ще го убие. На сцената стават свидетели много хора, сред които приятели и роднини на Стоян Тончев, които са наблюдавали случващото се пред дома му. До физическа саморазправа с журналиста не се е стигнало единствено благодарение на бързата и адекватна намеса на двама мъже, които са придружавали Стоян Тончев.

Няколко дни след нападението над Тончев пред дома му в началото на февруари 2020 г., полицейски служители звънят на вратата на апартамента му. Той излиза и разговаря с тях, като свидетел на разговора става и майка му. Служителите на криминална полиция в Поморие канят журналиста в полицейското управление, за да разпознава по снимки евентуални лица, които са го следили. 

След като с полицейската патрулка пристигат Бургас, Стоян Тончев е отведен насила директно в Държавната психиатрична клиника в града и без психиатричен преглед е приет от дежурен лекар за лечение. Журналистът отказва лечение и да бъде третиран с медицински медикаменти, за което подписва декларация. Тогава е настанен без своя воля за принудително лечение в изолатор и постоянно видеонаблюдение, като смущаващото е, че той не е сам в стаята, а с друго лице.

Вижте повече в предаването "Честно казано" по "Евроком":

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!