София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България с тежка загуба в Унгария

"Маджарите" нанесоха второ поражение на "лъвовете" в квалификациите за Евро 2024

1 годинаФутбол 1 Симеон Кисьов

Унгария срази България с 3:0 на "Пушкаш Арена" в Будапеща и започна с победа в група "G" на квалификациите за Евро 2024 в Германия, нанасяйки второ поражение на "лъвовете". Балинт Вечей (7) даде ранен аванс на "маджарите", Доминик Собослай (26) удвои от пряк свободен удар, а Мартин Адам (39) също се разписа. Кирил Десподов се контузи след почивката и бе заменен принудително.

Селекционерът на "лъвовете" Младен Кръстаич направи пет промени след загубата от Черна гора с 0:1 в първата среща преди няколко дни, като най-голямата изненада в титулярния състав бе състезаващият се във втора полска дивизия Ивайло Марков, който дебютира за националния тим. На вратата остана Даниел Наумов, а пред него в защита вместо контузения Петков Христов и дебютантът Християн Петров играха Ивайло Марков и Пламен Гълъбов. Мястото си запази Валентин Антов. В халфовата линия промените бяха цели три, като от предишния мач стартираха само Йоан Стоянов и Илия Груев. Там са още Янис Карабельов, Марин Петков и Никола Илиев, които замениха Иван Йорданов, Филип Кръстев и Илиан Илиев. В нападение действаха Кирил Десподов и Спас Делев.

Домакините започнаха много активно, пресирайки "лъвовете" дълбоко в тяхната половина. Така още с първата си възможност "маджарите" поведоха в 7-ата минута, когато Собослай направи самостоятелен пробив и изведе Роланд Салай, чийто удар бе отразен от Наумов, но при добавката Балинт Вечей прати топката в мрежата за 1:0.

Последваха две страхотни изяви на Наумов, спасил удар от дистанция на Мартин Адам в 13-ата минута и спрял нахлуващия опасно две минути по-късно Бола. Шест минути след това топката стигна до Никола Илиев, който обаче не успя добре да отиграе добре и Дибуш хвана топката.

В 21-ата минута Собослай пусна пас с пета към Бола, който обаче стреля неточно. Пет минути по-късно Собослай шутира от пряк свободен удар фронтално на вратата и прати топката в горния ляв ъгъл за 2:0, въпреки че Наумов докосна топката.

Играчите на Марко Роси продължиха да доминират до края на първата част и в 39-ата минута направиха преднината си класическа. Валентин Антов се опита да пресече пас на направилия пробив Собослай към Бола, но вместо това я даде на Мартин Адам, който се разписа за 3:0. Малко преди края на полувремето ВАР разгледа ситуация за игра с ръка на Антов в наказателното поле, но претенциите на домакините за дузпа не бяха уважени.

На почивката Кръстаич направи три смени, пускайки в игра Християн Петров, Филип Кръстев и Георги Русев, заменили съответно дебютанта Ивайло Марков, Янис Карабельов и Спас Делев. Унгарците обаче веднага застрашиха отново вратата  на Наумов, който спаси удар отдалеч на Салай, който секунди по-късно отново опита късмета си и не намери целта.

В 55-ата минута капитанът на националния ни тим Кирил Десподов получи травма и трябваше принудително да напусне терена. При една от редките български атаки, нападателят на Лудогорец смени на два пъти рязко посоката, а след това центрира в наказателното поле, но секунда по-късно падна на терена и поиска смяна, показвайки, че е получил разтежение. На негово място се появи Радослав Кирилов, който сложи капитанската лента.

В 58-ата минута Салай се измъкна от опеката на Пламен Гълъбов и стреля силно, но в обсега на Наумов, който направи поредно спасяване. Едва след 63 минути игра футболистите на Младен Кръстаич застрашиха вратата на домакините. Йоан Стоянов проби отдясно, топката бе подадена в наказателното поле, където Русев стреля много добре, но след рикошет в бранител тя се се озова в Никола Илиев. Той също обстрелва вратата на унгарците, но след нов рикошет топката излезе в корнер и след него Орбан изби с глава, а Георги Русев стреля мощно от воле, но стражът на Унгария спаси.