София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Григор Димитров е на финал

Българският тенисист спря черната си серия срещу гърка

6 месецаТенис 21 Симеон Кисьов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи световния №6 Стефанос Циципас (Гърция) с 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3) в полуфинален мач на турнира от сериите Мастърс 1000 в Париж. Срещата продължи два часа и 34 минути.

Така Гришо сложи край на серията си от пет поредни загуби от гръцкия тенисист и намали на 2:6 изоставането си в общия баланс

На финала Григор Димитров ще играе срещу Новак Джокович (Сърбия) или Андрей Рубльов (Русия).

Днешният успех позволи на българския тенисист да излезе на 14-о място в световната ранглиста, след като успя да измести руснака Карен Хачанов.

Битката за титлата в Париж е втори финал на хасковлията за 2023 г., след като през месец май отстъпи на чилиеца Николас Джари в битката за трофея в Женева.

ПЪРВИ СЕТ

Мачът започна отлично за Григор. Българинът спечели първия гейм на собствен сервис. След това направи пробив в подаването на Циципас, който беше затвърден и Гришо поведе с 3:0. Едва след това гъркът спечели първия си гейм в мача. Димитров продължи летящия си старт, взимайки подаването си на нула и поведе с 4:1. Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове. Григор изтърва два сетбола в осмия гейм, който гъркът спечели трудно при свое подаване. Така хасковлията получи шанс да сервира за спечелване на първата част. Димитров се възползва от шанса си, взе гейма, а с това и първия сет с 6:3.

ВТОРИ СЕТ

Втората част протече с размяна на спечелени собствени сервис-геймове, в които никой от тенисистите не позволи на съперника да стигне до възможност за пробив. Това се промени в деветия гейм, когато Циципас спаси два брейкбола в полза на Григор Димитров, за да спечели подаването си и да поведе с 5:4. След това Гришо взе собствения си сервис-гейм и изравни резултата. Последва нова размяна на спечелени геймове при собствено подаване. Това доведе до 6:6. В началото на тайбрека Циципас направи два поредни минибрейка и поведе с 3:0. След това при собствен сервис увеличи аванса си до 5:0, за да си отвори пътя към спечелване на втория сет. Последва нов минибрейк и гъркът получи шест сетбола. Българинът спаси първия от тях и намали изоставането си на 1:6. Това обаче не беше достатъчно. При собствено подаване Стефанос Циципас не допусна изненада, взе тайбрека със 7:1 и сета със 7:6.

ТРЕТИ СЕТ

Григор Димитров спечели откриващия гейм в решителната част. Циципас отговори подобаващо и също взе подаването си, за да изравни за 1:1. В следващия гейм гъркът за първи път мача стигна до възможности за пробив. Григор спаси четири брейкбола, за да вземе подаването си и да поведе с 2:1. Стефанос Циципас спечели собствения си сервис-гейм и изравни резултата. След това двамата съперници взеха подаванията си и резултатът стана 3:3. Последваха четири поредни гейма, в които двамата съперници печелеха подаванията си на нула за 5:5. След това Гришо взе своя сервис-гейм и поведе в резултата. Циципас отговори на предизвикателството и изравни за 6:6. В тайбрека Гришо спечели първата точка, а след това направи два минипробива и поведе с 3:0. След това българинът взе две точка на свой сервис и взе убедителен аванс от 5:0. Едва в този момент Циципас спечели точки в тайбрека и намали изоставането си на 2:5. Григор взе подаването си и стигна до три мачбола. В този момент Циципас върна единия от тях и намали на 3:6. Това обаче не беше достатъчно. Григор Димитров върна пробива и взе тайбрека със 7:3, частта със 7:6 и мача в три сета.