София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Григор Димитров е на полуфинал в Париж след здрава битка с Хуркач

19 аса не помогнаха на Хуберт Хуркач да спре серията си от загуби срещу българина

6 месецаТенис 21 Симеон Кисьов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си на полуфинал в Париж след 2019 г. Хасковлията се наложи с 6:1, 4:6, 6:4 над поляка Хуберт Хуркач в четвъртфинален мач на турнира от сериите Мастърс 1000.

Полякът отново показа силното си оръжие - мощен начален удар. Той заби 19 аса, като по осем от тях пласира във втората и третата част.

 

Днешният успех на Димитров му позволява да се изкачи на 15-о място в световната ранглиста. Той изпреварва американците Франсис Тиафо и Бен Шелтън, които вече отпаднаха в Париж.

Това е четвърта победа за Гришо в четири мача срещу 26-годишния Хуркач. На полуфиналите българинът ще се изправи срещу Стефанос Циципас (Гърция) или Карен Хачанов (Русия).

ПЪРВИ СЕТ

Мачът започна отлично за Григор Димитров. Българският тенисист първи сервира в мача и взе подаването си. След това направи пробив, който затвърди и поведе с 3:0. Едва след това Хуркач спечели първия си гейм в мача. Гришо взе своето подаване и осъществи нов пробив, за да поведе с 5:1 и получи шанс да сервира за спечелване на сета. Българският тенисист не допусна изненада, взе подаването си нула и след 30 минути взе първата част с 6:1.

ВТОРИ СЕТ

Втората част протече изключително равностойно. Всеки от двамата тенисисти печелеше своя сервис-гейм, при това без да се дава шанс на съперника да стигне до точка за пробив. Това се промени в десетия гейм, когато Хуркач получи шанс за брейк в подаването на Григор Димитров и се възползва от него. Така полякът спечели втория сет с 6:4.

ТРЕТИ СЕТ

Решителната част започна по подобие на втория сет. Двамата печелеха своите сервис-геймове. Това се промени в седмия гейм, когато Григор Димитров получи две възможности за пробив и се възползва от първата, за да поведе с 4:3. Брейкът беше затвърден. Хуркач спечели подаването си, след като изоставаше с 0:30, за да намали изоставането си на 4:5. Така Григор получи възможност да сервира за спечелване на мача. Българинът се възползва от шанса си и приключи двубоя при първия си мачбол за 6:4 в третия сет.