София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Испания се пропука на свой терен

Гави и Маркос Йоренте застрашиха Зомер, но стражът спаси

2 годиниФутбол 3 Симеон Кисьов

Отборът на Испания отстъпи с 1:2 от Швейцария като домакин в среща от група 2 на Дивизия “А” на Лигата на нациите и загуби преднината си пред Португалия в битката за първото място, което единствено праща на финалите на турнира. По същото време еврошампионите от 2016 година разгромиха Чехия с 4:0 и вече имат 2 точки преднина пред “ла роха” преди решителния мач помежду им във вторник.

На стадиона в Сарагоса домакините бяха неубедителни за период от близо час, което доведе до загубата. И двете попадения на гостите дойдоха след корнери, при което дейно участие имаше Мануел Аканжи. Новият защитник на Манчестър Сити вкара първия гол в 21-вата минута, а после асистира на Брийл Емболо за втория в 58-ата. Вторият гол дойде само три минути изравняване от страна на Жорди Алба, което секна и импулса в играта на испанците.

С този успех “кръстоносците” вече не са последни и във финалния кръг не трябва да губят от чехите, за да запазят мястото си в елитната дивизия.

Енрике пуска като титуляри Жорди Алба и Марко Асенсио, които този сезон играят рядко. В стартовите 11 има шестима играчи от Барселона.

Швейцарците залагат на доказани футболисти като Гранит Джака, Джердан Шакири, Мануел Аканжи и Брийл Емболо.

И двата отбора стартираха открито. Испанците търсеха начин да извеждат Сарабия и Торес зад гърба на защитници на съперника, но швейцарците се защитаваха добре. В 11-ата Емболо се беше устремил към Унай Симон, но загуби баланс, като остана съмнение, че Ерик Гарсия го фаулира. Сигнал от съдията обаче не последва.

В 17-ата Емболо все пак успя да се окаже сам срещу вратаря и стреля, но Симон спаси. Беше обаче маркирана засада на нападателя на Монако.

Нищо обаче не успя да спре Мануел Аканжи в 21-вата минута, когато бранителят вкара с глава за 1:0 за Швейцария. Тогава той засече центриране от корнер.

Испанците не успяха да отвърнат подобаващо и тимът на гостите беше този, който стоеше по-добре в следващите минути. В 43-тата Джердан Шакири дори за малко да вкара за 2:0, но вратарят Симон отрази. В крайна сметка "фуриите" така и не отправиха дори един точен удар във вратата през първото полувреме.

Домакините си взеха бележка и влязоха доста по-добре във втората част. След няколко опасни атаки се стигна до 55-ата минута, в която Асенсио премина през няколко футболисти в бели екипи и изведе Алба, който с точен удар изравни.

Настроението в редиците на Испания се задържа само три минути, защото след нов корнер се стигна до втори гол в тяхната мрежа. Отново Аканжи беше оставен непокрит, като този път той подаде към Емболо, който насочи топката зад голлинията за 2:1 за своя отбор.

Малшансът лиши "кръстоносците" от трето попадение в 62-рата, когато Рубен Варгас не съумя да се възползва от грешка на Унай Симон.

Секунди по-късно Луис Енрике замени наведнъж и тримата си нападатели, след което отборът му стана опасен. Последва натиск, който прибра гостите дълбоко в тяхната половина. Гави и Маркос Йоренте застрашиха Зомер, но стражът спаси.