София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хамилтън и Верстапен с празни ръце, Серхио Перес измъкна победата

Лидерът Макс Верстапен спука гума 5 обиколки преди края

3 годиниМоторни 3 Симеон Кисьов

По изключително драматичен начин завърши Гран При на Азербайджан - шестото състезание от календара на Формула 1 за сезон 2021. Лидерът в шампионата Макс Верстапен с Ред Бул водеше колоната с достатъчна преднина пред съотборника си Серхио Перес, когато спука задна лява гума в 46-ата обиколка, пет преди края на надпреварата.

Това доведе до отпадането на нидерландеца. На пистата излезе кола за сигурност, а две обиколки преди края състезанието беше спряно от организаторите. Всички болиди бяха прибрани в питлейна. Инцидентът с Верстапен беше вторият такъв на състезанието. В 31-ата обиколка и Ланс Строл от Астън Мартин спука задна лява гума. За Макс Верстапен остана утехата, че взима една точка заради това, че записа най-бързата обиколка на пистата по улиците на Баку.

Състезанието беше подновено с подреждане на състезателите на стартовата линия. В първия завой Люис Хамилтън с Мерцедес, който беше трети преди прекъсването и стартира от втора позиция, не успя да вземе първия завой и по този начин загуби шансове за попадане в зоната на точките.

Така Серхио Перес спечели без проблем, което е втора победа в кариерата на мексиканския пилот. Второ място зае Себастиан Фетел от Астън Мартин. Това е първи подиум за германеца от Гран При на Турция през 2020 г. Почетната стълбичка допълни Пиер Гасли от Алфа Таури. Той не беше попадал в Топ 3 на състезание от Формула 1 от Гран При на Италия през миналата година.

С този развой на състезанието в Азербайджан Макс Верстапен запази лидерската си позиция в шампионата със 105 точки, на четири пред Люис Хамилтън. Серхио Перес излезе трети със 69 точки, а четвърти е Ландо Норис от Макларън, който финишира пети и има 66 точки.