София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обявиха с точно колко пари разполага Левски в момента

На този етап не плащаме заплатите на играчите, спирането на първенството би било пагубно за нас, обяви Павел Колев

4 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев гостува в предаването „Тази сутрин“ по bTV, където коментира ситуацията при „сините“ в условията на финансова криза в клуба и на пандемия от коронавирус. Шефът на „сините“ обясни защо клубът е против прекратяването на първенството и назова точната сума, с която в момента Левски разполага.

„Ситуацията е трудна за всички. Не само футболните клубове, но и за частните фирми. При нас ситуацията е лоша. Разчитаме единствено на приходи от продажбата на артикули и дарения. Заради ситуацията няма как в клуба да влизат пари от продажбата на билети и абонаментни карти“, обяви Колев.

„В момента Левски разполага с около 450 000 лева. Повечето от тези пари са в сметката за дарения, които отиват за дълговете. След направените оптимизации на разходите, на клуба му трябват над милион и 200 000 лева на месец. През последната година получавахме парите редовно от собственика, дори по 2 милиона на месец. Освен това се направиха и инвестиции в базата в размер на 1,6 млн. За последно с Георги Попов се чухме преди Нова година. Васил Божков за последно го видях в средата на януари, когато беше срещата с феновете. Нямам никаква комуникация с него или негови представители. Аз от медиите разбрах, че не е в България“, допълни изпълнителният директор на Левски.

„На теория е възможно Левски да има нов собственик, но това зависи от волята на мажоритарния собственик. Към момента Георги Попов държи над 86% от акциите. Пред мен не е заявявал, че може да се откаже от акциите. При обявяване на несъстоятелност няма значение кой е собственик. Тогава е важно какви са активите на клуба и как ще се платят дълговете. Ние обаче не мислим за фалит на Левски. С моите колеги от администрацията и феновете се борим да спасим клуба. Задълженията ни са между 15 и 16 милиона, което е двойно по-малко от това, което заварих, когато започнах работа преди година. Сумата не е за пренебрегване, а е сериозна. Има 16-17 съдебни дела срещу Левски, като 1/3 от тях са заведени от един агент на играчи. Става дума за трансфери между 2012 и 2017-18 г. Вероятно става дума за 300-400 000 лева. Има хора, които се отказаха от делата си срещу Левски. Иван и Андрей са сред тях.“, обясни шефът на „сините“.

„В момента не плащаме на футболистите. Нямаме достатъчно средства за това. За последно платихме половин заплата за януари. Тази седмица правим всичко възможно да платим и втората половина. Не водим разговори с играчи за разтрогване на техните договори. Преди да разпуснем отбора заради извънредното положение, настроението в отбора беше добро. Момчета, които са от по-дълго време в Левски, проявяват разбиране. През годините също се е случвало да не взимат парите си навреме, но тогава не е имало обяснение защо е забавянето“, призна изпълнителният директор на Левски.

„За Левски спирането на първенството би било пагубно. Това е основният ни аргумент, тъй като в отсъствието на мачове се търпят загуби. От друга страна в цяла Европа се правят опити да продължат сезоните, а и УЕФА отвори прозорец в календара с отлагането на Евро 2020. Ние би трябвало да се възползваме от тази възможност и да довършим сезона. Трябва да изчакаме и да видим как ще се развие ситуацията. Да бъдем оптимисти и да с надяваме, че заразата от коронавирус ще бъде овладяна. Не съм съгласен с Тодор Батков, че Левски в момента не може без модела „Бащица“. За последния месец и половина феновете подпомогнаха бюджета на клуба с над 1,5 милиона лева с дарения и покупка на артикули, билети и абонаментни карти. Ако това се наложи в България, както е традиция в Западна Европа, тогава може да се смени досегашния модел“, завърши Павел Колев.