петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИД ПРЕВЗЕ ОЩЕ ЕДИН ДРЕВЕН ГРАД

      Терористичната групировка „Ислямска държава“ превзе напълно древния град Палмира в сирийската пустиня.
      Рано тази сутрин сирийската държавна телевизия съобщи, че правителствените войски са се изтеглили от града, който се намира на 240 км североизточно от Дамаск, и са заели отбранителни позиции в покрайнините, като продължават да удържат контрола над шосето за Хомс и за Дамаск, уточни ТАСС. В сблъсъци вчера са загинали най-малко 100 души. Местното население е евакуирано преди падането на града.
      Засега няма сведения за разрушаване на културно-историческите ценности в града, допълва Ройтерс, но по-рано ТАСС съобщи, че са изнесени някои от най-ценните древни статуи и барелефи.
      Палмира е поредният град в списъка на ЮНЕСКО, който ИД завзема. Генералният директор на организацията Ирина Бокова изрази опасения, че от града могат да останат само развалини от набезите на вандалите фанатици.
      Припомняме, че „Ислямска държава“ вече унищожи демонстративно редица други исторически паметници, сред които безценни експонати от музея в Мосул, древната джамия от седми век „Ал Фарук“ и Централната библиотека в иракския град Мосул, където бяха изгорени общо към 10 000 книги, сред които най-редки и ценни ръкописи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ