петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОТКРИВАТ ПАМЕТНИК НА ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ У НАС

      На 30 ноември, в столичния квартал „Обеля“, ще бъде открит паметник на руския филолог, културолог и академик – Дмитрий Лихачов. Той е известен изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор.
      Председателят на международната славянска община „Перун“ – ген. Емил Миланов заяви за „Делници“, че изграждането на паметника е по инициатива на движение „русофили“. Големият руски учен е свързан дълбоко с България, известен е с големите си постижения в областта на литературата, културата, съзнанието на Русия.
      Към подкрепа на тезата защо Дмитрий Лихачов заслужава да има паметник в нашата столица, се изказа и проф. Светлина Николова – член на Кирило- Методиевския научен център към БАН. Тя сподели в предаването, че България е първата страна, която той посещава и е дошъл за да проучи ръкописните богатства на страната. Работил е в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство. Изследванията му засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.
      По мнение на двамата, академик Лихачов е важна фигура за България и изразиха надеждите си, че повече хора, минавайки през паметника ще се запитат кой е той и по този начин ще разберат за личността и делата му.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ