неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Италианската мафия цъфти: Босовете излизат на свобода и купуват фалирали бизнеси

      Няколко влиятелни членове на италианските мафиотски кланове наскоро бяха освободени от затворите благодарение на пандемията на коронавирус. Подобно на стотици хиляди други затворници в различни страни по света, те бяха опростени от излежаване на присъдите си, от съображения за сигурност за здравето на затворници, които могат да се заразят взаимно с COVID-19.

      Затворниците във всички страни по света, подобно на обикновените граждани, се оказаха в кризисна ситуация поради разпространението на коронавируса. По-често ситуацията за осъдените се оказва дори по-сложна, отколкото за общото население – антисанитарни условия в затворите; липса на лични предпазни средства; невъзможността да се спазват мерките за социално разстояние в препълнените килии.

      За няколкостотин хиляди затворници обаче COVID-19 беше неочакван подарък. На фона на препоръките, направени от ООН, Световната здравна организация и други международни и правозащитни структури правителствата по света предприеха безпрецедентна стъпка – много „затворници“ просто бяха освободени или прехвърлени под домашен арест.

      По този начин наскоро бяха освободени няколко шефове на италианските мафиотски кланове, макар и с ограничена подвижност. Това е Франческо Бонура от сицилианската Коза Ностра; Винченцо Янацо, говорител на семейството Ндрангета; и Паскуале Загария, член на клана Казалеси. И тримата бяха поставени под домашен арест благодарение на правителствено постановление, което позволява на местните власти да облекчат наказанието за тези, които са останали в плен за по-малко от 18 месеца.

      Полицията счита Занария за главен финансист на Казалеси. Както отбеляза прокурор Федерико Кафиеро де Раджо, водещ делото срещу мафията, и тримата са задържани чрез използване на „специални мерки за изолация“, предназначени да изключат контактите им с външния свят. „Ясно е, че след като са у дома, тези мерки няма да са ефективни“, заяви прокурорът, цитиран от Си Ен Ен.

      По време на кризата мафиотските организации могат да проникнат още по-дълбоко в икономическата сфера, по-специално да подкрепят или дори да придобият онези предприятия, които са срещнали финансови затруднения, не могат да получат достъп до държавна подкрепа и по този начин са принудени да търсят алтернативни източници на кредит – тоест да се обръщат към криминални структури, добави де Раджо. Сред тези предприятия, които могат да попаднат в орбитата на интереси на мафиотските структури, са хотели, ресторанти и други. Подобна тактика – наполовина принудително финансиране на бизнеса с последващо овладяване на контрола върху него – традиционно се използва от италианските престъпни кланове и сега, когато много малки и средни предприятия са на ръба на разрухата, това е най-добрият час за практикуване на подобни методи на престъпни семейства.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ