петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Френски философ призова Салман Рушди да бъде удостоен с Нобелова награда за литература

      Писателят Салман Рушди, който бе опериран и се възстановява в болница, след като бе нападнат преди лекция в институт в САЩ, трябва да получи Нобеловата награда за литература, която се връчва през октомври, призова френският философ Бернар-Анри Леви в статия в „Журнал дьо диманш“, съобщи БТА, цитирайки АФП.

      „Не мога да си представя друг писател с неговата дързост днес, който да я заслужава повече от него. Кампанията започва сега“, написа Бернар-Анри Леви. Заплашен от смърт след „фетва“ от Иран от 1989 г. заради книгата си „Сатанински строфи“, Салман Рушди бе прободен с нож десет пъти в петък.

      Според регламента за Нобеловата награда за литература петимата финалисти за най-висшата награда за писатели е одобрен още през май и сега журито чете техните произведения.
      Списъкът с финалистите се пази в тайна и не се знае дали в него не фигурира и Салман Рушди, който често е посочван като кандидат. Решението на журито ще бъде обявено през октомври в Стокхолм.    

      В статията си „Безсмъртието на Салман Рушди“ именитият френски философ посочва, че от тридесет години писателят е наказван за свободните си текстове и вече заслужава компенсация. Според Леви нападението над Рушди е терористичен акт не само срещу него и творбите му, но и срещу всички книги и всички думи на света.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ