събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Китайският президент обвини канадския премиер за изтичане на информация в медиите

      В сряда китайският президент Си Дзинпин лично разкритикува канадския премиер Джъстин Трюдо за предполагаемо изтичане на информация в медиите относно тяхната среща при закрити врата по време на срещата на върха на Г-20 в Бали. Критиката на Си Дзинпин бе рядка публична проява на раздразнение от страна на китайския лидер, информира Ройтерс.

      Във видеозаписи, публикувани от канадски медии, се вижда как Си Дзинпин и Джъстин Трюдо стоят близо един до друг и разговарят чрез преводач на срещата на върха на Г-20 в Бали.

      „Това не е подходящо и ние не го направихме по този начин“, каза усмихвайки се Си Дзинпин.

      „Ако има искреност, можем да общуваме добре с взаимно уважение, в противен случай резултатът няма да бъде лесен за определяне“, добави китайският президент.

      Недоволството му вероятно бе предизвикано от медийни съобщения, че Трюдо е изразил „сериозни опасения“ относно предполагаем шпионаж и китайска „намеса“ в канадските избори по време на срещата си със Си Дзинпин във вторник в Бали, съобщава Ройтерс.

      Във видеото може да се чуе преводач на Си Дзинпин, който казва на Трюдо, че „всичко, което обсъждахме, е изтекло във вестниците, това не е подходящо“.

      Видеото улови рядък откровен момент за китайския президент, чийто образ е внимателно подбран от китайските държавни медии.

      Трюдо отговори на първоначалните критики на Си Дзинпин:

      „В Канада ние вярваме в свободния, открит и откровен диалог, и това е нещо, което ще продължим да имаме, ще продължим да се стремим към конструктивна работа заедно, но ще има неща, по които не сме съгласни.“

      Преди да свърши обаче, Си Дзинпин, изглеждайки леко раздразнен, го прекъсва и казва:

      „Създайте условията, създайте условията, ОК?“, преди да се усмихне, да се ръкува с Трюдо и да си тръгне.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ