събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Димитър Стоянов: Ще увеличим броя на военнослужещите, участващи в охраната на границата

      В момента  Българската армия участва в охраната на границата с около 240 военнослужещи, с необходимото въоръжение и защитни средства. Имаме готовност да изпратим допълнителни сили след заявка от МВР, очаквам да имаме среща тази седмица с министъра на вътрешните работи“.

      Това заяви служебният министъ на отбраната Димитър Стоянов в ефира на БНТ. Той припомни, че от 2 октомври до 12 декември 2022 г. близо 110 км от инженерното техническо съоръжение по южната ни граница бяха ремонтирани от военнослужещи от Българската армия, като бяха подменени над 600 пана. 

      Българската граница няма да бъде надеждно охранявана, ако няма достатъчно технически средства“, посочи министърът на отбраната.

      Той припомни, че България е поискала от Европейската комисия  да бъде предоставена финансова помощ за закупуването на технически средства. 

      Около 110 км от държавната граница не са оборудвани с технически средства, а това изисква огромен човешки ресурс за опазването й. Изпълняваме и други задачи в помощ на населението, и в подготовката и участието в международни учения“, посочи министър Стоянов. 

      Българската армия изпълнява своите конституционни задължения с това, с което разполага. Неведнъж съм казвал, че тя не е модернизирана, но въпреки това, със средствата, които имаме като количества и като технологии, макар и изостанали във времето, имаме способности да охраняваме надеждно територията на България, естествено в съюзен формат“, отбеляза министър Стоянов. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ