петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Финансист: Това, което доведе до проблем в тези банки в САЩ, тук го няма

      „Няма абсолютно никакви причини българите да се притесняват. Ситуацията е кардинално различна. Това, което доведе до проблем в тези банки в САЩ, тук го няма. Българските банки нито кредитират в такива екзотични сфери като крипто, която, сривайки се, предизвиква проблем, нито пък са инвестирали до такава голяма степен активите, които имат, в държавни ценни книжа“. 

      Това заяви за БНР финансистът Константин Проданов.

      По думите му 60% от активите на Silicon Valley Bank (SVB) са били в държавни ценни книжа (ДЦК), които са се принудили да продават на загуба:

      „Средното за американската банкова система е 25%, а в България само 15% са инвестирани в ДЦК“.

      Според финансиста събитията довели до финансовата криза през 2008 година са различни от сегашните, тъй като тогава фалираха инвестиционни банки:

      „Те бяха в много по-голяма степен интегрална част от тази кула от карти, която представлява американската финансова система, и от тяхната съдба зависеше, по ефекта на доминото, съдбата на на много други големи финансови играчи. Те бяха и много по-големи като размер на активите. Сега става дума за търговски банки, много по-малки и с много по-различен специфичен бизнес модел, който е в голяма степен изолиран, и няма директна връзка със здравето на целия американски финансов сектор. Това не означава, че не можем да видим спадове в цените на редица банки и на по-общите пазарни индекси. Но това не е задължително да предвещава финансов колапс като през 2008 година“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ