понеделник, 30.09.24
8.5 C
София
13 C
Пловдив
11.8 C
Варна
Search Suggestions

      Дянков: Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас

      „Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас. Първо защото голям финансов ресурс и от Европейската комисия, и от Съединените щати ще тръгне към този регион.“ Това заяви  бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия.

      „Първоначално, за да подпомогне Израел, след това може би, за да подпомогне възстановяването на този регион. И второ, миграцията, която в Европа е голяма политическа тема в много държави, неминуемо ще се увеличи буквално в следващите седмици. А това ще създаде една голяма нова тема, едно главоболие и на българските политици, и на европейските политици.“, разясни Дянков.

      Според финансиста ще има и скок на инфлацията, защото този регион определя до голяма степен цените на енергията в целия свят:

      „Цените се поуспокоиха в рамките на последните шест месеца. Сега предполагам и заради несигурност, и заради доставки- ще започнат да се увеличат. Всъщност вече почнаха да се увеличават от последните два-три дни“, каза той. 

      И допълни: „От вчера има прогноза на големи американски банки, които се занимават с търговия на енергоресурси. Те предполагат, че на база на сегашното ниво на цените в този сектор –  ще се увеличат в рамките на 4 до 6 месеца с около 30%. Това пряко влияе на транспорт, разбира се, и в България, и в Европа. Пряко влияе и на вноса на значителна част от стоките, които използваме. Така че, ако въпроса можем да го зададем като колко допълнително инфлация можем да очакваме в следващите 6 до 9 месеца в България, може би допълнително процент, процент и половина. Това не изглежда много, но понеже вече имаме голяма инфлация, всъщност е значително“, обясни бившият финансов министър.

      Според Симеон Дянков цените на горивата със сигурност ще се увеличат, и то почти веднага. „Защото този регион на Близки Изток, е основен производител и износител на  петрол и за Европа. Този пазар се движи доста бързо. В рамките на месец-два се чувства вече увеличаване на цените. Именно там, според мен, ще поувстваме поскъпването веднага. Дали ще стигне до 4 лева бензина – това вече зависи какво ще е развитието на ситуацията в този район. А то не изглежда да е добро въобще“, категоричен е Дянков. 

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ