Search Suggestions
      събота, 19.10.24
      Search Suggestions

          Росен Христов: В Европа смятат, че договорът „Булгаргаз – Боташ“ е изгоден за България

          ,,Когато редица правителства преди нас само говореха как „Лукойл“ не плаща данъци в България, ние успяхме да ги накараме да се регистрират тук, да започнат да плащат данъци. По наше време платиха авансово 150 млн. лв.“, каза Росен Христов, бившият служебен министър на енергетиката. 

          Христов подкрепя отпадането на дерогацията, ако има алтернатива.

          Бившият енергиен министър коментира разследването на сделката „Булгаргаз – Боташ“ от ЕК, като каза, че ако за Денков този договор е пагубен за България, в Европа мислят, че е изгоден и можем да натрупаме предимство в търговията с газа.

          Той припомни, че е бил обвиняван в пристрастие към Русия, но той споделя, че фактологията говори друго.  Христов поясни, че по негово време бяха сключени договори с „Фраматом“ и „Уестингхаус“.

          „Казах, че без да преговаряме с „Газпром“ няма как да имаме ниски цени. Това и стана. В момента, в който го заявих всички останали доставчици разбраха, че имаме алтернатива и геополитиката няма да ни попречи да си вземем газа от Русия. В момента, в който чуха това свалиха цените и започнаха регулярни доставки с неруски газ“, разясни той.

          Според Христов на Русия не може да се разчита на сигурност, затова служебното правителство е повишило капацитета на терминала в Александруполис и е сключило договор с „Боташ“ за достъп до тяхната инфраструктура.

          ,,Така вече можехме да доставяме неруски газ на нормални цени, които бяха постигнати чрез публични търгове“, допълни бившият министър.

          Той каза, че за „Лукойл“ не е проблем да преработва всякакъв петрол, а проблемът е с логистичното доставяне. Христов поясни, че поради тази причина са се устремили към петролопровод, който да осигури достъп до световния пазар. Експертът каза, че от страна на България се бави петролопровода Бургас – Александруполис. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions