понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      „Галъп“: Избрани на първи тур са кметовете в Бургас, Стара Загора и Кърджали

      При 100% изпълнена извадка от паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл болкан“ – на изборите в Бургас, Стара Загора и Кърджали са избрани кметове на първия тур, проведен вчера, предава БНР.

      В останалите следени от агенцията градове – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Шумен и Видин ще се проведе балотаж следващата неделя.

      На първия тур от кметската надпревара в София най-много гласове печели Васил Терзиев (33%), подкрепен от коалицията ПП-ДБ-Спаси София, като следващата неделя той ще се яви на балотаж срещу подкрепената от коалиция около БСП Ваня Григорова (с 21,1% от подадените гласове). Трети е Антон Хекимян, подкрепен от ГЕРБ-СДС, за който гласа си са подали 16,2% от софиянците.

      Най-голям група в Общинския съвет на Столична голяма община ще има коалицията ПП-ДБ-Спаси София (36,4%), следвана от ГЕРБ-СДС (с 18,3%), МК БСП за България (13,8%), „Възраждане“ (10,4%), ИТН (5,1%) и КОД (4,7%).

      Балотаж следващата неделя ще се проведе и в Пловдив, където най-много гласове на първия тур печели Костадин Димитров от ГЕРБ (34,1%), следван от Ивайло Старибратов от ПП-ДБ (с 18,4%). От битката за кметския стол отпада Славчо Атанасов (с 13,1%).

      Най-голям група в ОС на община Пловдив ще има ГЕРБ (23,4%), следвана от ПП-ДБ (19,15), коалиция Съединени за Пловдив (13,5%), Възраждане (8,2%) и ИТН (6%).
      Във Варна най-много гласове на първия тур печели досегашния кмет от ГЕРБ Иван Портних (26,15), като той ще се яви на балотаж срещу Благомир Коцев (с 22,4%). Трети остава кандидатът на „Възраждане“ (с 19,2%).

      В Благоевград независимият кандидат Илко Стоянов печели на първия тур с 26,6%, следван от Методий Байкушев (с 21,2%) от ПП-ДБ, като двамата ще се явят на балотаж.

      В Кърджали Ерол Мюмюн от ДСП печели кметските избори на първия тур с 62,9%.
      Димитър Николов от ГЕРБ печели пореден мандат за кмет на Бургас още на първия тур (с 60,1%), както и досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров – също от ГЕРБ (с 55,2% от гласовете).

      Според „Галъп“ ще има кметски балотаж в Шумен, където на първия тур най-много гласове събира Христо Христов от БСП за България (с 26,9%), следван от Георги Колев (с 21,4%).

      Във Видин също се очертава балотаж между Цветан Ценков, подкрепен от СДС, НДСВ и Новото време (с 41,8% от гласовете на първия тур), и Александър Матеев от ГЕРБ (с 18%).

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ