петък, 27.09.24
28.9 C
София
31 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      Страните от БРИКС обсъдиха конфликта в Газа, но не постигнаха обща декларация

      Лидерите на блока БРИКС на развиващите се нации и други страни, към които те са поканени да се присъединят от следващата година, обсъдиха израелско-палестинския конфликт във вторник, но не успяха да постигнат съвместна декларация, предаде Ройтерс. 

      Виртуалните разговори, организирани от настоящия председател на БРИКС Южна Африка, бяха първите между лидерите на групата, откакто Израел нахлу в Газа като отмъщение за смъртоносното нападение на групировката Хамас срещу Израел на 7 октомври.

      БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. През август блокът се съгласи да приеме Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет, Аржентина и Обединените арабски емирства от януари, в ход, насочен към ускоряване на усилията й за пренареждане на световен ред, доминиран от Запада, който смята за остарял, предава Ройтерс. 

      Южноафриканският президент Сирил Рамафоса каза на разговорите във вторник, че дипломатите не са имали достатъчно време да изготвят декларация.

      „Призовахме всички страни да проявят максимална сдържаност“, каза Рамафоса в своето резюме на дискусиите. „Ние потвърдихме, че справедливо и трайно решение на палестинско-израелския конфликт може да бъде постигнато с мирни средства.“

      Различните лидери подчертаха различни моменти в своите забележки.

      Външният министър на Аржентина Сантяго Кафиеро каза, че страната му признава правото на Израел „на легитимна самоотбрана при стриктно спазване на международното хуманитарно право“, докато китайският Си Дзинпин изглежда показва повече симпатии към палестинците.

      „Основната причина за палестинско-израелската ситуация е фактът, че правото на палестинския народ на държавност, правото му на съществуване и правото му на завръщане отдавна са пренебрегвани“, каза Си.

      Руският президент Владимир Путин обвини за кризата провала на дипломацията на САЩ в Близкия изток.

      „Призоваваме за съвместни усилия на международната общност, насочени към деескалация на ситуацията, прекратяване на огъня и намиране на политическо решение на палестинско-израелския конфликт. А държавите от БРИКС… биха могли да играят ключова роля в тази работа“, каза Путин.

      Снимка: БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ