неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      „Сметища из целия континент“: Скандал за 4 млрд. евро от изхвърлени ваксини разтърси ЕС

      Най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19, закупени от страните от ЕС в разгара на пандемията, са били изхвърлени оттогава на приблизителна цена за данъкоплатеца от 4 милиарда евро, разкрива анализ на POLITICO.

      Откакто първите коронавирусни ваксини бяха одобрени в края на 2020 г., страните от ЕС взеха общо 1,5 милиарда дози (повече от три за всеки човек в Европа). Много от тях сега “лежат в сметища из целия континент”.

      Изчисленията, базирани на наличните данни, показват, че страните от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 медикамента за всеки член на своята държава. На върха на скалата е Естония, която е пропиляла повече от една доза на жител, следвана плътно от Германия, която също е изхвърлила най-голямото сурово количество инжекции.

      Не е лесно да се открие колко ваксини са били изхвърлени. Правителствата, включително втората по население страна в ЕС Франция, не са склонни да разкрият мащаба на отпадъците.

      Снимка: БГНЕС

      Изчисленията на POLITICO се основават на цифри от 19 европейски държави – 15, които ни предоставиха директни цифри, и четири, където обемите бяха докладвани в местни медии. Някои цифри датират от този месец; най-старите са от декември 2022 г.

      Изминалото време означава, че цифрите, които получихме, са консервативни, като реалният брой на изхвърлените ваксини вероятно е много по-висок.

      Германия, например, предостави своите данни за отпадъците на POLITICO през юни; по това време имаше още 120 милиона ваксини, които стояха на склад. Оттогава производителите на ваксини също въведоха по-нови версии, които са адаптирани към най-новите варианти на коронавирус, правейки по-старите ваксини остарели и по-вероятно да бъдат изхвърлени.

      POLITICO оценява стойността на 215-те милиона похабени ваксини на повече от 4 милиарда евро въз основа на цените на ваксините, съобщени в медиите (те не са оповестени публично). За държави, които съобщават само за общия брой унищожени ваксини, без да го разбиват по тип ваксина, POLITICO използва среднопретеглена цена от 19,39 евро, изчислена от данни, предоставени от страни, предоставили разбивка.

      В България броят на унищожените ваксини е 1,931,992.

      Източник: POLITICO

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ