понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      Ужасът в Газа: Отваря се нов фронт в морето

      През изминалата нощ Израел е предприел серия удари по цели в Западния бряг, включително градовете Йерихон, Калкиля и Бире, съобщава „Ал Джазира“.

      Съобщава се за сблъсъци през нощта между бригадите Ал-Кудс, въоръженото крило на Палестинския ислямски джихад, и израелските сили в град Дженин в Западния бряг.

      Израелските военни превозни средства, които нахлуха през нощта в Дженин и започнаха да разрушават сгради, са били обект на взривни устройства и стрелба. Израелските сили започнаха да се изтеглят от града.

      Има данни за нападения и арести на следните места на други места в Западния бряг.

      Израелски удар в Рафа уби най-малко петима души. Последните атаки идват, след като Израел засили бомбардировките и наземните нахлувания в централната и южната част на Газа, като най-малко 147 души бяха убити през последния ден.

      Палестинската държавна информационна агенция Wafa съобщи, че седем души са били убити и 25 ранени при израелска атака срещу резиденция в град Хан Юнис в южната част на Газа. Местни източници казаха на Wafa, че сред жертвите има жени и деца.

      Тежка атака в сряда събори двуетажна сграда в централния град Дейр ал-Балах, близо до главната болница в Ал-Акса, убивайки най-малко шестима души, според служители на болницата. Кадри от мястото на инцидента показаха хора, които тичат към срутената сграда, след което издърпват бетонни блокове от хора, затрупани в развалините.

      Късно вечерта във вторник в най-южния град на Газа Рафах беше ударена къща. Убити са най-малко 14 души и са ранени най-малко 20 други, включително жени и деца, казаха здравни служители. Репортерите на Асошиейтед прес видели как мъртвите и ранените били закарани в близките болници.

      Силите за отбрана на Израел, действащи в северните части на Хан Юнис, са открили тунел, използван за укриване на израелски заложници, държани от „Хамас“.

      Намерени от разследващи доказателства в тунела, включително петна от кръв, доказват, че там са държани заложници. Доколкото е известно на военните, заложниците са били отведени в тунела веднага след като са били заловени на 7 октомври и са били освободени като част от споразумението за заложници/прекратяване на огъня в края на ноември.

      В сряда бриг. Ген. Дан Голдфус, командирът на 98-ма дивизия, посети района на Хан Юнис, заедно с говорителя на въоръжените сили контраадмирал Даниел Хагари и представител на международните медии. Дълбокият три метра тунел се простира на няколко мили под града. Той включва бани и нещо, което изглежда като спални, и е само част от цялостната инфраструктура, която Хамас е изградила при Хан Юнис, съобщава „Хаарец“.

      В рамките на четвъртата си близкоизточна обиколка американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Рамала, фактическата столица на Палестинската автономия, след разговори в Тел Авив с израелските лидери, които той призова да предложат пътна карта за основаване на палестинска държава.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ