петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПИК НА ГРИПА: Бургас също обяви грипна епидемия

      На свое заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ към областния управител взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас, считано от 25 януари до 31 януари (сряда) включително.

      Заболеваемостта сред учениците и училищния персонал се следи от 10.01.2024 г., като 13% е сред учениците и 5% сред училищния персонал. На основание посочените данни и предвид становището на министъра на образованието и науката Галин Цоков щабът реши, че няма предпоставка за обявяване на „грипна ваканция“ и учебният процес при ученици и студенти ще продължи в присъствена форма.

      На база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболеваемостта в гр. Бургас. 

      Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Бургас срещу разпространението на грип и ОРЗ, считано от 25.01.2024 до 31.01.2024 г. включително, както следва:

      – Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;

      – Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации;

      – Лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения;

      – Преустановяване на свижданията в лечебните заведения;

      – Стриктно спазване на Наредба №3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции;

      – Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

      На 30.01.2024 г. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител отново ще проведе свое заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ