понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      НОВИЯТ ПАТРИАРХ НА БЪЛГАРИЯ: Храмът „Св. Неделя“ посреща Даниил като свой предстоятел

      По повод въдворяването на българския патриарх Даниил като предстоятел на Софийската митрополитска катедра и празника на катедралния храм „Св. великомъченица Неделя“, както и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии (7 юли), в столичния храм ще се проведат тържествени богослужения, съобщиха от Българската православна църква.

      На 6 юли (събота) от 18:00 ч. ще се състои патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, след което ще бъде отслужен трисагий за блаженопочиналия патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб.

      На 7 юли (неделя) сутринта ще има празнична утреня, а от 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от патриарх Даниил. Православните християни са поканени да присъстват и участват молитвено в празничните богослужения.

      Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 30 юни от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. На балотажа той надделя над Врачанския митрополит Григорий с 69 на 66 гласа, като имаше и три недействителни бюлетини. След това се състоя тържествената интронизация на новия патриарх в катедралата „Св. Александър Невски“.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ