петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Лондон: Украйна не е получила одобрение за използване на наши ракети срещу Русия

      Украйна не е получила разрешение да използва доставените от Великобритания ракети Storm Shadow за нанасяне на удари по руска територия, съобщиха от британското министерство на отбраната в коментар за Telegraph.

      Новият британски премиер Киър Стармър привидно сигнализира на 10 юли, че Украйна може да използва Storm Shadow за поразяване на военни цели на територията на Русия.

      „Ракетите очевидно трябва да се използват в съответствие с международното хуманитарно право и за отбранителни цели, но Украйна трябва да реши как да ги използва за тези отбранителни цели“, заяви Стармър по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

      Забележките на Стармър повториха думите на бившия външен министър на Великобритания Дейвид Камерън. В началото на май Камерън заяви, че Киев има право да използва предоставените от Лондон оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия.

      След срещата си с британския премиер Володимир Зеленски заяви, че двамата са обсъдили „практическото изпълнение“ на разрешението на Великобритания да използва Storm Shadow срещу цели в Русия.

      Министърът на отбраната Рустем Умеров също спомена „разрешението на Великобритания да използва ракети Storm Shadow срещу военни обекти в Русия“.

      Скоро след това Telegraph съобщи, че въпреки забележките на Стармър страната не е смекчила политиката си по отношение на използването на ракети с далечен обсег, Британските официални лица се опасяват, че подобна стъпка може да доведе до „ескалация“.

      Източникът на вестника твърди, че ситуацията „е по-нюансирана“, отколкото предполага Зеленски. Разрешението за нанасяне на удари с ракети с голям обсег по цели на територията на Русия ще изисква одобрението на три държави.

      Макар че източниците не уточняват другите две държави, Франция произвежда свои собствени варианти на Storm Shadow, наречени SCALP/T, които също са били доставени на Украйна.

      На въпроса дали Украйна ще изстреля Storm Shadow по територията на Русия, източникът заяви пред вестника, че „това няма да се случи“.

      Източниците заявиха, че ракетата не е била използвана тази година, като добавиха, че Зеленски ще трябва да „потърси гаранции другаде“, преди Украйна да изстреля Storm Shadow на руска територия. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ