Македония се бори с горските пожари с помощ от чужбина

0
27

Северна Македония се обърна към въздушна помощ от чужбина, докато пожарникарите се опитваха да овладеят поредица от пожари в страната в условията на гореща вълна.

Новопристигнали самолети и хеликоптери от Хърватия, Сърбия, Словения и Турция бяха изпратени от службите за спешна помощ, за да помогнат в борбата с пожарите, посочиха от Европейската комисия.

„ЕС е единен в подкрепата си. Бързата ни реакция чрез механизма за гражданска защита на ЕС е от решаващо значение за подпомагане на местните усилия в борбата с тези опустошителни горски пожари“, заяви комисарят на ЕС по въпросите на управлението на кризи Янез Ленарчич.

Стотици хектари гори са изгорели в пожарите, разпръснати в Северна Македония през последната седмица.

На 17 юли властите са установили 12 активни горски пожара, които горят в страната.

Най-големият пожар се е намирал близо до град Неготино, докато друг се е приближил до Битоля.

По време на извънредното заседание на правителството през уикенда законодателите обявиха кризисна ситуация поради увеличената поява на горски пожари.

Кризисно положение се обявява, когато населението и имуществото са изправени пред сериозни рискове или опасности, което изисква вливане на значителни държавни ресурси.

Правителството също така одобри включването на полицията и армията в борбата с горските пожари, както и подготовката на медицински персонал.

На 16 юли официалните власти забраниха на жителите да влизат в обширните гори и планински райони на страната.

От миналата седмица регионът е засегнат и от гореща вълна, която според прогнозите ще продължи още няколко дни.

Експерти твърдят, че предизвиканото от човека изменение на климата води до по-чести и по-интензивни горски пожари и други природни бедствия, включително горещини. | БГНЕС

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук