понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Шефът на митниците е участвал в покупката на хотел, свързван с Брендо?

      Действащият директор на Агенция „Митници“ и доскорошен зам.-директор на НАП Георги Димов е участвал в покупката на бутиковия четиризвезден хотел „Ле Фльор“ (Les Fleurs) в центъра на София през 2018 г. Имотът в миналото е бил в активите на фирми от орбитата на осъдения за пране на пари и наркотрафик Евелин Банев – Брендо.

      Това става ясно от проверка на Mediapool в Търговския и в Имотния регистър по повод обявените от Димов данни в имуществените декларации властта, публикувани от Комисията за противодействие на корупцията в петък. От Агенция „Митници“ не отговориха на изпратените в понеделник въпроси по темата

      След като антикорупционната комисия установява несъответствие в една от декларациите на Георги Димов, той впоследствие декларира, че в последната година преди да стане зам.-шеф на НАП, е бил в съвета на директорите на фирмата за сделки с недвижими имоти „Адванст Билд Груп“ АД.

      Според Търговския регистър Димов влиза в управата на компанията през декември 2017 г. и излиза от нея през октомври 2020 г. Освен това, към май 2019 г. Георги Димов е деклариран и като един от двамата действителни собственици на фирмата (притежаващ 10% от капитала, с акции на приносител, които впоследствие стават поименни), заедно с тогавашния му съдружник Пламен Младенов (90%). Същата фирма („Адванст Билд Груп“) на 1 юни 2018 г. купува от офшорката от Британските Вирджински острови „Гуан Холдингс Лимитед“ Хотел „Цветята“ (Les Fleurs) в центъра на София – бул. „Витоша“ 21, с площ по документи 274 кв. м., показва справка в Имотния регистър.

      Три месеца преди сделката с хотела, през март 2018 г., същата офшорка прехвърля на фирмата на Георги Димов и Пламен Младенов („Адванст Билд Груп“ АД) и компанията за хотелиерство и туризъм „Гуан България“ ЕООД. В активите на компанията „Гуан България“ пък са имоти, прехвърлени в миналото от дружеството на Евелин Банев – Брендо „Б.М.А. Трейдинг“. До 2015 г. Банев лично е участвал в „Б.М.А. Трейдинг“, а впоследствие акциите са се държали от бившата му съпруга Моника Добринова, която миналия месец е прехвърлила фирмата на трето лице.

      „Гуан България“ и към днешна дата се управлява от бившия съдружник на Димов Пламен Младенов, а самият хотел „Цветята“ се стопанисва от „Бранд Мениджмънт“ – компания на съдружничката на Пламен Младенов – Боряна Младенова, според данните в Търговския регистър. През 2023 г. приходите на въпросната фирма са били 6 млн. лв, пише „Медиапул“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ