понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Денят на Съединението (ОБЗОР)

      Loading the player...

      Честваме 139 години от Съединението на България – едно от най-значимите събития в нашата история. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Чествания за празника имаше в цялата страна.

      В столицата тържеството беше пред Мавзолея паметник на Княз Александър Батенберг. Венци бяха положени от гвардейците, а малки и големи родолюбци поднесоха цветя и споделиха какво символизира за тях днешният ден.


      Кулминацията на тържествата по традиция е в Пловдив на символично място – площад „Съединение“. В честванията вечерта участват държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев.

      Варна отбеляза Съединението на България на мястото, където преди 139 години княз Александър Батенберг провъзгласява единството на българските земи. Тази сутрин пред паметната плоча на площад “Независимост” с военен ритуал бяха положени венци и цветя.

      Почит на българския празник отдадоха и отвъд океана. Ниагарският водопад грейна с цветовете на българския трибагреник.


      На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Така българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизия на Берлинския договор.

      Според историка доц. Светослав Живков, Съединението е акт на смелост, извършен без позволение на Великите сили. По инициатива на Захари Стоянов през 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който си поставя за цел „окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие“.
      По думите на доц. Живков, Захарий Стоянов е интелектуалният вдъхновител на Съединението.

      Васил Димчев, изпълняващ длъжността уредник в Къщата-музей „Захарий Стоянов“ в село Медвен е категоричен, че И днес се нуждаем от будители като Стоянов.

      И както пише на фасадата на българското Народно събрание, „Съединението прави силата“.

      Честит празник, българи!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ