сряда, 18.09.24
19.8 C
София
24 C
Пловдив
22.7 C
Варна
Search Suggestions

      Ердоган: Израел повтаря сръбския геноцид от Сребреница

      В двореца Долмабахче в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе среща при закрити врата с Денис Бечирович, председател на Председателството на Босна и Херцеговина.

      Срещата започна с официална церемония по посрещането на Бечирович, въпреки че не бяха оповестени никакви подробности за разговорите им. След това обаче двамата лидери се обърнаха към пресата на съвместна пресконференция, на която Ердоган направи паралел между настъплението на Израел в Газа и геноцида в Босна през 90-те години на миналия век.

      „Днес в Газа сме свидетели на клане, подобно на това, извършено в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век“, заяви Ердоган. Той се зарече да потърси отговорност от Израел в международни съдилища за смъртта на цивилни граждани, включително Айсенур Езги Ейги, турско-американски активист за мир, убита на окупирания Западен бряг, и на повече от 41 000 палестинци в Газа.

      Ердоган подчерта, че подобно на извършителите на геноцида в Сребреница през 1995 г., отговорните за кръвопролитията в Газа „ще бъдат подведени под отговорност в международни съдилища“.

      В изказването си Бечирович повтори думите на Ердоган, като нарече ситуацията в Газа „най-големия позор в света“.

      Турция и Босна поддържат близки отношения.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ