понеделник, 23.09.24
21.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Муцунски пред ООН: Войните и конфликтите трябва да останат в миналото

      Бъдещата среща на върха представлява възможност за укрепване на глобалното управление и отговор на настоящите и бъдещи предизвикателства. Пактът ни предлага траектория за глобални действия и проправя пътя за укрепване на мултилатерализма.

      Това заяви министърът на външните работи и външната търговия на Северна Македония Тимчо Муцунски, в кулоарите на 79-ата Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк.

      Той се обърна към Срещата на върха на бъдещето на интерактивния диалог на тема: „Укрепване на мултилатерализма за международен мир и сигурност“ .

      В обръщението си министър Муцунски подчерта, че в днешно време сме изправени пред много заплахи, включително нови конфликти, тероризъм, насилствен екстремизъм, рискове от нови технологии, нарушаване на човешките права и изменението на климата.

      Той посочи, че никоя страна не може сама да се справи с тези предизвикателства и че е необходим ефективен многостранен подход за гарантиране на международния мир и сигурност.

      „Бъдещето трябва да бъде предвидимо, проспериращо и без страх, каза той, и добави, че „злото на войните и конфликтите трябва да остане в миналото“.

      „Днес имаме уникален шанс да укрепим нашия многостранен дневен ред и глобални системи, като ги адаптираме към предизвикателствата, пред които сме изправени в областта на международния мир и сигурност. Утрешният ден вече е нашето настояще“, допълни Муцунски, подчертавайки готовността за активно участие в усилията за укрепване на мултилатерализма.

      Министърът отбеляза необходимостта от насърчаване на многостранни решения, основани на Хартата на ООН, зачитане на човешките права, върховенството на закона и демокрацията, като ключови дипломатически инструменти.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ