понеделник, 30.09.24
9.8 C
София
16 C
Пловдив
12.5 C
Варна
Search Suggestions

      Байдън одобри помощ за отбрана в размер на 567 млн. долара за Тайван

      Президентът на САЩ Джо Байдън одобри помощ за отбрана в размер на 567 млн. долара за Тайван, съобщи Белият дом, тъй като Китай засилва политическия и военния натиск върху самоуправляващия се остров, предаде АФП.

      Въпреки че САЩ не признават официално Тайван по дипломатически път, те са ключов партньор на Тайпе и основен доставчик на оръжие – точка на недоумение за Пекин, който многократно е призовавал Вашингтон да спре да въоръжава острова.

      От Белият дом съобщиха, че Байдън е делегирал на държавния секретар „да разпореди изтеглянето на до 567 млн. долара в отбранителни продукти и услуги на Министерството на отбраната, както и военно образование и обучение, за да се предостави помощ на Тайван“.

      Той не даде подробности за пакета, който е почти два пъти по-голям от 345-те милиона долара за отбранителна подкрепа, одобрени през юли миналата година.

      През април тази година Съединените щати одобриха милиарди военна помощ за Тайван в лицето на все по-настоятелния Китай, който през последните години увеличи военния и политическия натиск върху острова.

      Пекин редовно изразява гнева си от международната подкрепа за Тайпе и обвинява Вашингтон, че се меси в неговите дела.

      Китай претендира, че демократичен Тайван е част от неговата територия и поддържа почти ежедневно присъствие на изтребители, дронове и военни кораби около острова.

      Пекин заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и също така засили реториката за „обединението, което е неизбежно“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ