Search Suggestions
      четвъртък, 17.10.24
      Search Suggestions

          Сметната палата: Театри лъжат заради повече субсидии

          Отчитали по две представления на ден при реално изиграно едно

          От Министерството на културата съобщават, че няма други държавни културни институти със съществени нарушения във фонд „Работна заплата“, подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Междинните резултати от проверката му показват, че само в театъра в Пазарджик е установена непълна информация, като заключенията се очакват в края на седмицата.

          В хода на проверката на Сметната палата за финансовата 2023 година обаче са установени други обезпокоителни факти. В театрите в Пловдив, Плевен и Варна като сериозен пропуск през годините е липсата на счетоводен софтуер, който да обобщава информацията, без да се налага човешка намеса. В някои театри са отчитали по две представления на ден, при реално изиграно едно, за да получат по-голяма субсидия. В други са сключвани договори за разпространение и реклама, без да е спазен Законът за обществените поръчки. По тези договори са изплащани необосновано високи проценти от приходите на съответното представление, като разходите по представленията в определени случаи надскачат приходите.

          Установено е, че в Министерството на културата не са създадени условия за осъществяването на ефективен контрол при определяне на субсидиите и разпределение на разходите в културните институти в областта на сценичните изкуства. В момента там се извършват проверки на две дирекции, предстоят допълнителни проверки и в културните институти, в които са установени нарушения.

          Проверките дойдоха след като директорът на театъра в Разград Левон Манукян беше арестуван по подозрение за присвояване на пари, а по-късно към наказателна отговорност за подобна схема бе привлечен и директорът на театъра в Смолян – Румен Бечев.

          Министърът на културата Найден Тодоров вече проведе разговори и с министъра на финансите и министъра на електронното управление, в които бе дискутирано внедряването на единен счетоводен софтуер в културните институти.

          Подготвят се и предложения за промени в Закона за закрила и развитие на културата, които да минимизират възможностите за злоупотреби в подопечните структури на Министерството.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions