Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          ЕС: Руските активи остават замразени, докато Русия не се изтегли от Украйна

          Европейският съвет заяви, че замразените руски активи трябва да останат „обездвижени“, докато Москва не прекрати войната в Украйна и не възстанови щетите, нанесени на страната.

          Оценките на щетите, които руската агресия през последното десетилетие е нанесла на украинската инфраструктура, варират. През февруари 2024 г. Световната банка заяви, че те могат да достигнат 486 млрд. долара, съобщи „Киев Индипендънт“.

          Европейските държави притежават приблизително 2/3 от руските суверенни активи на стойност 300 млрд. долара, замразени след избухването на пълномащабната война. Макар да се колебае дали да конфискува активите, ЕС разработи план за използване на извънредните печалби за финансиране на нуждите на Украйна от възстановяване и отбрана.

          Европейският съвет потвърди, че ще се придържа към „политиката за сигурност и отбрана“ на „някои държави членки“ по отношение на използването на приходите, генерирани от замразените активи. Европейските лидери добавиха, че ще продължат да разглеждат всички съответни правни и финансови аспекти.

          По-рано през октомври посланиците на ЕС постигнаха съгласие по план за отпускане на заем в размер на 35 млрд. евро в подкрепа на разкъсваната от войната икономика на Украйна.

          Споразумението бе постигнато след съобщението на Унгария, че ще блокира ключова реформа на санкциите до приключването на президентските избори в САЩ на 5 ноември.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions