Search Suggestions
      неделя, 07.12.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Агрохимикалите в храната – заплаха за хормоните ни и скрит риск от рак

          Плодовете и зеленчуците изглеждат свежи, сочни и полезни. Но какво се крие под лъскавата им обвивка? В съвременното земеделие все по-често се използват агрохимикали – пестициди, хербициди, торове и стимулатори на растежа – които оставят следи в храната ни. Те не просто удължават срока ѝ на годност, а навлизат в телата ни, където могат да нарушат хормоналния баланс и да отключат редица заболявания.

          - Реклама -

          Учени от цял свят алармират, че агрохимикалите в храната могат да действат като „ендокринни разрушители“ – вещества, които имитират или блокират нашите естествени хормони. Последствията са сериозни: смущения в репродуктивното здраве, проблеми с щитовидната жлеза, ранно полово съзряване при децата, а в дългосрочен план – повишен риск от развитие на рак.

          Особено тревожно е, че тези токсични вещества се натрупват в организма, където действат коварно и невидимо – ден след ден, хапка след хапка. А понякога дори биологично чистите продукти не са напълно защитени, ако са отглеждани в замърсена почва или напоявани с вода, съдържаща остатъчни химикали.

          Знаем ли всъщност какво ядем всеки ден? И може ли една невидима молекула в ябълката или салатата ни да е началото на болест, която ще усетим години по-късно?

          Прочети повече…

          Плодовете и зеленчуците изглеждат свежи, сочни и полезни. Но какво се крие под лъскавата им обвивка? В съвременното земеделие все по-често се използват агрохимикали – пестициди, хербициди, торове и стимулатори на растежа – които оставят следи в храната ни. Те не просто удължават срока ѝ на годност, а навлизат в телата ни, където могат да нарушат хормоналния баланс и да отключат редица заболявания.

          - Реклама -

          Учени от цял свят алармират, че агрохимикалите в храната могат да действат като „ендокринни разрушители“ – вещества, които имитират или блокират нашите естествени хормони. Последствията са сериозни: смущения в репродуктивното здраве, проблеми с щитовидната жлеза, ранно полово съзряване при децата, а в дългосрочен план – повишен риск от развитие на рак.

          Особено тревожно е, че тези токсични вещества се натрупват в организма, където действат коварно и невидимо – ден след ден, хапка след хапка. А понякога дори биологично чистите продукти не са напълно защитени, ако са отглеждани в замърсена почва или напоявани с вода, съдържаща остатъчни химикали.

          Знаем ли всъщност какво ядем всеки ден? И може ли една невидима молекула в ябълката или салатата ни да е началото на болест, която ще усетим години по-късно?

          Прочети повече…

          google-news
          Последвайте Евроком в Google News

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Д-р Венислав Йорданов: Най-известният причинител на язвата е бактерията Хеликобактер пилори

          "Най-известният причинител на язвата е бактерията Хеликобактер пилори, която е много упорита и застъпена в обществото, включително българското такова." Това каза гастроентерологът Венислав Йорданов, който...

          Учени: Екстрактът от чесън сваля кръвното налягане колкото стандартни медикаменти

          Изследователи от Националния институт за интегративна медицина в Австралия установиха, че консумацията на чесън може ефективно да понижи кръвното налягане, да подобри състоянието на...

          Частните болници срещу фиксираните заплати в бюджета: „Решението е в колективното договаряне“

          „Настояваме да се намери устойчиво решение чрез колективното трудово договаряне, а не с конкретни суми в закон.“

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions