Search Suggestions
      понеделник, 08.12.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Колбасите – тихият убиец на жени

          Преработеното месо увеличава риска от рак на гърдата при жените

          Жените, които редовно хапват преработени меса – като бекон и шунка – излагат себе си на значително по-висок риск от развитие на рак на гърдата, сочи ново мащабно изследване.

          - Реклама -

          Учените установили, че жените, които ядат такива продукти поне веднъж седмично, имат с 57% по-голяма вероятност да развият заболяването в сравнение с тези, които ги избягват.

          Резултатите са публикувани в рецензираното издание Clinical Nutrition и се базират на десетгодишно наблюдение на над 71 000 жени на възраст между 40 и 69 години, съобщава „Дейли Мейл“.

          Според учените основният виновник е натриевият нитрит – консервант, широко използван в преработените меса. Той може да образува канцерогенни съединения в организма, които увреждат ДНК и предизвикват мутации в тъканите на гърдата.

          В същото време учените отбелязват, че не е открита значителна връзка между риска от рак на гърдата и консумацията на фермерски меса, които са от свободно гледани животни и не се обработват с нитрати.

          Международната агенция за изследване на рака към СЗО, определя преработеното месо като канцероген от група 1 – категория, в която попадат и тютюнът, азбестът, хепатит В и арсенът.

          Генетиката неоспоримо е важен фактор, но не трябва да се забравя, че ние сме това, което ядем. Еко-съобразният начин на живот ще подобри значително здравословното ни състояние, дори и ако имаме „лоши“ гени.

          Жените, които редовно хапват преработени меса – като бекон и шунка – излагат себе си на значително по-висок риск от развитие на рак на гърдата, сочи ново мащабно изследване.

          - Реклама -

          Учените установили, че жените, които ядат такива продукти поне веднъж седмично, имат с 57% по-голяма вероятност да развият заболяването в сравнение с тези, които ги избягват.

          Резултатите са публикувани в рецензираното издание Clinical Nutrition и се базират на десетгодишно наблюдение на над 71 000 жени на възраст между 40 и 69 години, съобщава „Дейли Мейл“.

          Според учените основният виновник е натриевият нитрит – консервант, широко използван в преработените меса. Той може да образува канцерогенни съединения в организма, които увреждат ДНК и предизвикват мутации в тъканите на гърдата.

          В същото време учените отбелязват, че не е открита значителна връзка между риска от рак на гърдата и консумацията на фермерски меса, които са от свободно гледани животни и не се обработват с нитрати.

          Международната агенция за изследване на рака към СЗО, определя преработеното месо като канцероген от група 1 – категория, в която попадат и тютюнът, азбестът, хепатит В и арсенът.

          Генетиката неоспоримо е важен фактор, но не трябва да се забравя, че ние сме това, което ядем. Еко-съобразният начин на живот ще подобри значително здравословното ни състояние, дори и ако имаме „лоши“ гени.

          google-news
          Последвайте Евроком в Google News

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          НЗОК и НОИ обсъждат спешно бюджетите си за 2026 г. преди внасянето им в парламента

          Надзорните съвети на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Националния осигурителен институт (НОИ) се събират, за да разгледат проектите за своите бюджети за следващата...

          СЕНЗАЦИЯТА НА „ЕРГЕНЪТ“ НАТАЛИ СТОЙЧЕВА ГРАБНА КОРОНАТА НА MIS STUDENTKA 2025

          Сензацията от „Ергенът“ Натали Стойчева триумфира и спечели короната на конкурса MIS STUDENTKA 2025 в нощ, която разтърси клуб MAZZO и превърна събитието в...

          Nova Brass Band взривява ефира на Евроком с голям празничен концерт

          На 7 декември от 20:00 часа зрителите на телевизия Евроком ще гледат едно от най-силните и очаквани издания на „Вечните песни на България“. Празничната...

          1 коментар

          1. Защо на жени бе, глупости на търкалета,убиец на хора!С тая химия която блъскат вътре и Робокоп няма да оцелее

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions