неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Китай отказва да критикува руската инвазия в Украйна и започва да внася пшеница от Русия

      Китай отказа да осъди атаката на Русия срещу Украйна и повтори призивите към страните да „проявят сдържаност“ и обвини Съединените американски щати (САЩ), че „разпалват огън“, предаде „CNN“.

      На брифинг на Министерството на външните работи, продължил повече от 90 минути, говорителят и помощник-министърът на външните работи Хуа Чунин избегна повече от 11 въпроса относно действията на Русия в Украйна. Те включваха многократни запитвания дали Пекин смята, че руската инвазия нарушава териториалната цялост на Украйна. 

      Хуа добави, че Китай ще започне да внася руска пшеница, ход, който може да облекчи въздействието на западните санкции върху Русия. 

      „Въпросът с Украйна има много сложен исторически произход. Той еволюира до сегашната ситуация поради съвместното действие на различни фактори. Сигурността трябва да бъде въпрос на съвместно сътрудничество, а опасения за сигурността на всички страни трябва бъдат уважавани“, каза Хуа. 

      Китай „следи отблизо последната ситуация“ и призовава страните да „проявят сдържаност, за да избегнат излизането на ситуацията извън контрол“, каза многократно Хуа. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ