четвъртък, 03.10.24
25.6 C
София
25 C
Пловдив
21.2 C
Варна
Search Suggestions

      Украйна: Русия се готви да превземе Киев

      Украйна заяви в сряда, че руските въоръжени сили се готвят да превземат столицата Киев.

      „Според наличната информация противникът се готви за нов опит за превземане на Киев“, се казва в изявление на пресслужбата на въоръжените сили на Украйна.

      Твърди се, че Киев, най-гъсто населеният град в Украйна, е относително тих през последните дни, въпреки че руската артилерия удря покрайнините на столицата.

      По-рано тази седмица кметът на Киев Виталий Кличко призова обществеността да остане на закрито или в убежища, докато градът засилва отбранителните мерки, добавяйки, че извън Киев се водят интензивни битки.

      „Киевската община прави всичко, за да осигури надеждни градски услуги“, каза той. „Разпределяме помощта сред най-уязвимото население и складираме храни, основни стоки и лекарства.“

      Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане и доведе до тежки финансови санкции срещу Москва.

      Като се има предвид глобалният протест, много от големите световни бизнеси също ограничиха или спряха своите руски операции.

      Най-малко 474 цивилни са убити и 861 ранени в Украйна от началото на войната, а над 2,1 милиона души са избягали в съседни страни, според оценки на ООН.

      Русия е един от най-големите производители на петрол в света и също така доминира на европейския енергиен пазар като най-голям доставчик на природен газ. Конфликтът и последвалите санкции повишиха цените на суровия петрол, тъй като опасенията за доставките нарастват.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

      Search Suggestions