понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА: България и още 6 страни получават 100 млн. евро за украинските бежанци

      Европейската комисия предостави още 100 милиона евро на седем държави членки, които са приели голям брой бежанци. Това решение е продължение на глобалното обещание от 9 април „Изправете се за Украйна“, в което Комисията на ЕС обеща да отпусне 400 милиона евро в подкрепа на украинските бежанци в най-засегнатите държави-членки. Първият транш от 248 милиона евро беше доставен като спешна подкрепа на пет държави-членки през май. Следователно Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са се възползвали от такава допълнителна подкрепа. Този втори транш от спешната подкрепа от Фонда за вътрешни работи ще подкрепи България, Полша, Словакия, Чешката република, Естония, Латвия и Литва.

      Страните – се посочва в съобщение от Брюксел – могат да използват такива средства, за да продължат да предоставят незабавна подкрепа на бежанците, като храна, транспорт и временно жилище. Такива фондове могат също да подкрепят усилията им за социално включване на бежанците, включително уязвими, като непридружени деца”.

      Дори „организациите на гражданското общество и местните и регионалните агенции играят ключова роля в предоставянето на подкрепа. Така че държавите-членки трябва да се уверят, че такива средства за спешни случаи ще бъдат доставени и на тях“. Останалите 52 милиона евро „ще бъдат насочени към нови нужди по-късно, като например жилищни проекти, предоставяне на първа психологическа помощ, психично здраве и психосоциална подкрепа за хора, бягащи от Украйна“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ